Frédéric Beigbeder’nin Romantik Egoist Adlı Karma Benli Anlatısı: Özyaşamöyküsü mü, Yeniötesi Günlük mü, Özkurmaca Roman mı? - Civelek, Kamil; Tilbe, Ali (Border Crossing, 2016)
Özet: Beigbeder, yapıtının tamamıyla özel yaşamı üzerine yapılandığı ve kendinin farklı kurgulama yöntemleri aracılığıyla öz varlığından esinlendiği bir yazar olarak son yıllarda adından çokça söz ettirir. Yazarın Romantik Egoist’i (2005) günlük biçiminde yazılmış bu türden bir metindir. Yazınsal tür bağlamında tartışmalı bir görünüm sunan metin, yazarının hem kendisi hem de bir başkası olarak okurla buluştuğu bir alandır. Nasıl olur da metninde belirgin bir biçimde kendisini açığa vuran yazar bir başkası olabilir? Ardına gizlendiği anlatıcıyla aralarındaki benzerlikler nasıl yorumlanabilir? Bu çalışmanın ereği, Beigbeder’in bizzat kendisinin “birinin günlüğü ve bir kuşağın kroniği” olarak tanımladığı Romantik Egoist adlı yapıtını özyaşamöyküsü/özkurmaca, söylem/anlatı ve tür nitelikleri çerçevesinde irdelemektir. Hybrid Self-Narrative untitled Romantic Egoist by Frederic Beigbeder: Is it an Autobiography, Postmodern Diary, or, Auto-Fiction Novel? Absract: Frederic Beigbeder makes his name popular in literature recently as a writer who structures his work of arts on his private life by using various self-fictionalizing methods. Romantic Egoist (2005) is such a novel written in diary form. The novel presents debate in terms of literary style, and serves the author as both himself and as other to the reader. In what way the author appears openly in his text, and thus becomes other, and how is he evaluated as other by hiding behind the teller? The purpose of this study is to examine Romantic Egoist as structured around the features of autobiography/auto-fiction, discourse/narrative, and as Beigbeder defines himself, “one’s diary and a chronicle of a generation.”